景與井 – Courtyard House

案件類型

透天厝

案件預算

不公佈

設計風格

簡約風

案件坪數

101坪以上

設計空間

客廳,臥室,餐廳,衛浴,廚房,玄關,工作室,視聽室,樓梯,陽台,庭院

主要建材
案例說明

內景 + 天井

以現代四合院的概念出發,『回』字型的配置,各自獨立卻緊緊相連、私密卻具開放性。

迴廊:串聯各單元的迴型動線
光井:大與小配置增加採光量
邊庭:各單元獨立的半戶外空間
圍牆:營造私密性並兼具採側天光

This is a proposal for a 2nd generation house of a 5 person family in Changhua, Taiwan. The site is located on the roof of an existing one storey factory building.

The initial idea here is to create a contemporary Chinese courtyard house with a "回"shaped box. This is a layout which has individual living units and shared family spaces, they are connected by a looped corridor and separated by small light wells.

"Sky Voids" are distributed on the corner of the building to provide natural lighting and ventilation. It is designed as individual small courtyards.

"Inn Vista" is the idea of creating internal views. Big glazing is designed to face the central courtyard and "Sky Voids which crates internal views looking into the garden.

It is a project we are trying to re-define what a modern Chinese courtyard house can be? How space can be divided individually but also strongly connected.
標籤 : 簡約風